Du har ett ansvar!

girls for sale

Det är nu 20 år sedan jag kom till Thailand första gången, något som har förbluffat mig redan från början är hur ”accepterad och exotiskt” sex industrin uppfattas bland de utländska besökarna. Varför är sådant som är otänkbart i tex Sverige helt plötsligt accepterat i Thailand?

Det är som om någon sorts förändring sker i mentaliteten hos folk redan när man stiger ur flygplanet, all moral och etik är som bortblåst!

Detta gäller då dock inte alla, men om du besöker någon utav dessa bargator så ser du nästan alltid de flesta samhällsklasser representerade. Det är ensamma män, kvinnor, par, barnfamiljer i en salig blandning. Nu är inte alla av dessa sex köpare men många är där för att se spektaklet, man sitter ner och gottar sig i andra människors olycka! Mammor och pappor utsätter sina barn för syner  inga barn skulle behöva utsättas för.

Man tycker det är ok att besöka dessa ställen som ett utflyktsmål eller en sevärdhet. Med sin närvaro så stödjer man det som pågår både öppet och bakom kulisserna. Indirekt så säger man ja till prostitution, människohandel och allt vad det medför. Vid vilka ”red light districts” i Europa ser du barnfamiljer strosa omkring med sina barnvagnar på semestern?

En händelse som har etsat sig fast i mitt minne utspelade sig för några år sedan nere på en bargata i Patong. När en far ivrigt påhejad av vänner och bekanta köper en prostituerad till sin son i 15 års present. Vad jag vill komma till är att normen för den vi kallar sex turist inte längre kan beskrivas som en ensamstående fet 60+ gubbe. Statistiken säger att 70% av alla män som kommer till Thailand är sex turister, men det är inte bara 60+arn utan alla åldrar och samhällsklasser som är representerade här. Jag vill också påstå att alla som besöker dessa platser kan ses som sex turister även om dom bara tittar. Genom att sitta ner, ta en drink osv i någon av dessa barer så stödjer man sex industrin genom att understödja förmedlaren/distributören av dessa tjänster.

Thailand har blivit ett nav där människohandel bedrivs, dess offer kommer inte bara ifrån Thailand utan också från närliggande länder i Asien. Östeuropa och Afrika är också starkt representerade. Offren utnyttjas i Thailand eller blir distribuerade som en handelsvara till alla olika världsdelar och länder.

För att sätta stopp för denna slavhandel behöver vi också jobba med att minska efterfrågan. Genom att välja att inte gå till någon av dessa barer för att bara ta en drink så minskar du deras omsättning, du väljer att säga nej till människohandel. Genom att stödja någon av de organisationer som jobbar med att förebygga och förhindra trafficking, så drar du ditt strå till stacken.

Ta ställning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s